


A farsangi időszak közeledtével nincs is jobb, mint egy tál frissen sült, porcukorral megszórt fánk. De vajon honnan ered ez a finomság, és hogyan készíthetjük el a tökéletes fánkot?
A fánk története egészen az ókorig nyúlik vissza. Az ókori rómaiak és görögök is készítettek már hasonló édességeket, de a mai értelemben vett fánk a középkorban alakult ki. A németalföldi "oliebollen" (olajos golyók) a 17. században érkeztek Amerikába, ahol hamar népszerűvé váltak.
A fánk sütése igazi művészet, és sokféle módszer létezik. Van, aki esküszik a hagyományos, zsírban sütésre, mások szerint az olajban sült fánk a tökéletes. A töltelék kérdése is megosztja az embereket: van, aki a klasszikus lekváros fánkot szereti, mások a krémes vagy csokoládés töltelékre esküsznek.
A tökéletes fánk titka a jó tésztában rejlik. A tésztának könnyűnek és levegősnek kell lennie, hogy a fánk szép magasra keljen és átsüljön. A sütésnél fontos a megfelelő hőmérséklet, hogy a fánk ne égjen meg, de ne is szívja meg magát olajjal.
A porcukor a fánk koronája. Nemcsak díszíti a fánkot, de az édes ízével is tökéletesen kiegészíti a tészta ízét.
Fánksütési tippek
Extra tippek